China Tour – Wat ging er aan vooraf?

header

Op Tournee met Vocal Dating naar China.

Wat een kans! En het is bijna zover. In minder dan 2 weken vertrekken vocals, orkest, visuals en geluidsman en ik als dirigent, richting Azië. Om precies te zijn: 27 December vanaf Düsseldorf.

Vocals met orkest Amersfoort

De meest gestelde vraag is: ‘hoe kom je daar nu bij?”

Ooit was (en die groep is er nog steeds) een vocalgroup uit Utrecht die wel eens op tournee wilde. Dat kon Duitsland zijn, Mexico, Frankrijk of Zuid-Afrika, dat maakte niet per se uit. Via contacten van één van de leden kwamen ze echter in China terecht. En daar ging de groep touren langs diverse theaters en concertgebouwen. A-Capella kennen ze daar niet dus dat kwam wel aan.

Het management in China wilde de groep nog wel een keer terug, maar dat zag de groep zelf niet zo zitten. De dirigente echter, en één van de koorleden, besloten het er niet bij te laten zitten en gingen projectmatig hiermee aan de slag.CarolineArjanCaroline Grasmeijer en Arjan van der Star waren zo stoutmoedig dit op te pakken. En mét succes! Ze richtten Vocal Dating op, om meerdere projecten mee te gaan organiseren maar ook een volgende tournee naar China te organiseren. En er kwam niet 1, maar er zijn intussen 3 concertreizen geweest. De A-capella bleef maar een band ging intussen ook mee.

De zaal met hun fototoestellenCaroline zingt in volle zaal

 

 

 

 

 

 

Eenmaal daar ben je een soort pop-ster: handtekeningen uitdelen, mee op de foto en meet and greet is je ‘lot’ als eenmaal het concert afgelopen is.

Het moment kwam dat het idee ontstond een orkest mee te nemen. En de vraag was om dan ook graag met oud en nieuw te komen, omdat (ondanks dat het Chinese jaar niet ons nieuwe jaar is) het dan zo lekker druk kan worden in de zalen. Grote volle zalen wel te verstaan. In de zaal op de foto staan we op oud-jaarsavond: een concertgebouw voor 3400 mensen.

Megazaal China Oudjaarsavond

National Theatre of Drama and Music and Art Gallery – The Great Hall of the people in Nanjing

Ervaring met orkest had men zelf niet meteen en dus ging Carolien nadenken en op zoek naar een orkestdirigent die Vocal Dating zou kunnen helpen dit voor elkaar te krijgen. En wat doe je dan tegenwoordig? Je kijkt tussen je vrienden op Facebook. En laat ik daar nu tussen staan. 🙂

Na diverse gesprekken met zowel Vocal Dating maar zeker ook ‘thuis’ ging de kogel door de kerk. Ik doe dit. Zo’n unieke kans om dit te organiseren en vorm te geven laat je niet lopen.

644414_983682508316339_8088061848745407237_n

Na vele overleggen en afstemmen ging de oproep voor muzikanten er uit. Op zoek naar een metropool orkest bezetting. Daarnaast stelden we het programma samen, ook in overleg met het management in China.  Het programma gaat van Unter Donner und Blitz naar Daft Punk medley, en via Radetzky Mars naar Viva La Vida. Het mooiste van deze combinatie vind ik zelf om te arrangeren voor een metropool bezetting orkest en 5 stemmig vocalgroup en dat dan als 1 mooi geheel neer te zetten. Vocals Daft Punk Amersfoort

Arjan en Caroline regelen alles qua organisatie, visa, repetitieruimtes, communicatie etc etc. Zelf ben ik vooral sturend geweest in hoe dit met zo’n orkest dan aan te pakken. Vanuit mijn ervaring met Steengroevetheater en de muziektheatergroepen kom ik dit vaker tegen en dat heeft zeker geholpen. Maar je blijft afhankelijk van mensen die mee willen doen: maar die kwamen! Een orkest van bijna 50 leden en 5 vocals!

Intussen is het zover: de repetities zijn klaar, de try-out is geweest, het visum en de inentingen zijn binnen. De vocals staan, het orkest is op stoom, de visuals afgestemd: let’s go!

Gerben dirigeert Amersfoort

Eenmaal in China touren we van het ene theater naar het andere concertgebouw via de diverse hotels. Op dit moment staan 6 optredens gepland. Je weet het met managen in China maar nooit of er ineens nog weer 1 bij komt. We touren met 2 touringcars en een vrachtauto. We beginnen in de buurt van Shanghai en gaan dan ‘rond’ naar steden als Nanjing en Hangzhou.

Eerste theater CHina

Mooi plaatje China 2e optreden

Derde theater

 

 

 

 

 

Bijkomen voor ons is er niet meteen bij na de heenreis. We vertrekken op 27 December en de 28e al hebben we ‘s avonds het eerste concert.  Tickets kunnen intussen al gekocht worden.  tickets sale gerben fotoWoensdagochtend 6 januari komen we terug. Gesloopt en wel, maar een geweldige ervaring rijker! Mocht je het willen volgen dan kan dat via de site van Vocal Dating en hun Facebook. 

vivalavidaposter