KieZ in de krant

Voor het concert van Wim Ruessink en mijzelf heeft de Winterswijkse Weekkrant ons geïnterviewd. Met dit verhaal krijg je een nóg beter beeld van wat we van plan zijn.

‘Muziekimprovisatie kun je vergelijken met stand-up comedy’

Door: Lineke Voltman

WINTERSWIJK – In het Doopsgezinde kerkje word ik ontvangen met vrolijke muziek. Gerben Kruisselbrink improviseert wat op op de piano en overlegt intussen met Wim Ruessink over het concert dat ze geven op zondag 27 april in het sfeervolle kerkje aan de Torenstraat. Een gesprek met twee bevlogen musici.
Gerben  Kruisselbrink (l.) en Wim Ruessink bereiden hun improvisatieconcert, getiteld ’Kiez!’, voor in het Doopsgezinde kerkje.

Gerben Kruisselbrink (l.) en Wim
Ruessink bereiden hun
improvisatieconcert, getiteld
’Kiez!’, voor in het Doopsgezinde
kerkje.
Foto: Lineke Voltman

Wim Ruessink (kerkmusicus, organist en beiaardier) en Gerben Kruisselbrink (musicoloog), gaan zondag een ’tak van sport’ bedrijven die je niet veel meer ziet op de concertpodia: improvisatie.

“Je kunt het vergelijken met stand-upcomedy”, weet Ruessink. “We willen de bezoekers meenemen in hoe zoiets werkt. Een mooie term voor improviseren is instant composion; je componeert maar je noteert het niet. Het waait als het ware zo weer weg. En als het heel mooi was ben je het dus ook weer kwijt, want je weet niet hoe je het gedaan hebt.”

Verrassing

Kruisselbrink vult aan: “In de klassieke muziek is het gebruikelijk dat alles in nootjes voorgeschreven staat. Wij gaan met een bepaalde melodie, ritme of baslijn aan het werk en we verzinnen ter plekke nieuwe ritmes en melodieën. Dat doen we met behulp van piano. Maar ook andere instrumenten komen aan bod zoals melodica, orgel, percussie en nog een bijzonder instrument, dat nog een verrassing moet blijven…”

Omdat het op zondag 27 april Koningsdag is, wordt daar ook tijdens het concert aandacht aan geschonken. Zo wordt geïmproviseerd op het Wilhelmus en andere ‘Vaderlandse liederen’, zoals Kruisselbrink het uitdrukt.

Op mijn vraag wat er deze middag geoefend wordt barsten beide musici in lachen uit. “Dat weten we eigenlijk zelf niet maar we moeten de 27e een uur vullen. Daar moet wel een zekere progressie inzitten en dat bereiden we nu voor. We bespreken hoe we beginnen, welke thema’s aan de orde komen en wat we tussendoor gaan vertellen.”

Het concert zal veel jazz bevatten maar ook blues en klassiek, waarbij de interactie met het publiek bepaald niet wordt geschuwd.
Aan het eind van het gesprek met dit bevlogen duo word ik onthaald op een voorproefje. Beide musici nemen plaats achter de piano en improviseren de blues, waarbij ze regelmatig van plaats wisselen. Een fantastisch miniconcertje dat beslist smaakt naar meer!

Bron:

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/april/18/a_muziekimprovisatie_kun_je_vergelijken_met_stand

Kaarten Bestellen kan via Theater De Storm

Meer info over Kiez? Lees verder…