Armed Man – Karl Jenkins

Het project

Eendracht Winterswijk voert op zondagmiddag 19 oktober Armed Man van Karl Jenkins uit in de Jacobuskerk in Winterswijk.  Naast deze fanfare is hierbij ook een koor nodig. Dit projectkoor zal ik leiden en daarbij klaarstomen voor het concert. De muziek is indrukwekkend en bijzonder!

Meer info over het project qua organisatie, tijdstip van concert en zaken als aanmelding zijn te vinden via de site van Eendracht Winterswijk. Direct aanmelden als koorzanger(es) kan hier

armed man

 

Wat is The Armed Man?

The armed man is de titel van een mis gecomponeerd door de Welshe componist Karl William Jenkins OBE, met als ondertitel “A Mass for Peace. Het stuk is gecomponeerd in opdracht van het “The Royal Armouries”( de koninklijke arsenalen) Museum in Leeds ter gelegenheid van de Millenium vieringen.

De première vond plaats in Londen in 2000, in de Royal Albert Hall. Het stuk was oorspronkelijk opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo crisis, die plaats vond terwijl Jenkins aan zijn compositie werkte.

Het is een antioorlog stuk en opgebouwd rond het ordinarium van de christelijke mis, die gecombineerd wordt met andere bronnen, onder andere het vijftiende-eeuwse volkslied “L”homme armé” in het eerste en laatste deel.

De teksten, die gebruikt worden vallen in drie categorieën: heroïsche teksten over oorlog en geweld, smartelijke teksten over de gevolgen van het geweld en tenslotte de teksten, die hoop brengen en die erop wijzen dat duurzame vrede mogelijk is. Het geheel wordt samengebonden door de oproep tot gebed en de delen uit het ordinarium. Opvallend bij dit stuk is de oproep door een Imam. Deze oproep is verwerkt in de mis.

Wie is Karl Jenkins?

Componist Karl Jenkins studeerde muziek aan de universiteit van Cardiff en de Royal Academy foto karl Jenkinsof Music in Londen. Na zijn studie werd hij vooral bekend als jazz en rock muzikant op de toetsen, saxofoon en hobo.  Ook legde hij zich toe op het schrijven van reclamemuziek en schreef hij samen met zijn zoon muziek commercials voor onder andere de Mc Donalds en BMW. Vanaf 1995 begon Jenkins vaker aan crossover projecten waarbij hij verschillende muziekstijlen probeert te vermengen.

Benieuwd naar het stuk? Luister en kijk hier: